Over de kwaliteitsbevraging

Hoe ervaren bewoners zelf het woonzorgcentrum waarin ze wonen? Het is een vraag waar op dit moment nog te weinig aandacht voor is. Daar wil de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg verandering in brengen. We lanceren een kwaliteitsbevraging in de Vlaamse woonzorgcentra. De bewoners, en in een latere fase ook hun familie, krijgen de kans om hun mening te geven over het wonen en leven in het woonzorgcentrum. 

© Ruben Boidin

Het doel  

Via de kwaliteitsbevraging willen we betrouwbare informatie verzamelen over de woonzorgcentra, en dat door de ogen van de bewoners zelf. Die informatie moet (toekomstige) bewoners, familie en woonzorgcentra beter zicht geven op de kwaliteit in woonzorgcentra. En woonzorgcentra kunnen de informatie gebruiken om aanpassingen te doen om de kwaliteit van zorg en wonen te verbeteren. 

Vrijwilligers aan het roer 

We leiden enthousiaste vrijwilligers op om de enquêtes af te nemen. Zij gaan langs in een woonzorgcentrum in hun regio en overlopen samen met bewoners de vragenlijst. 

In een latere fase zullen we ook de ervaringen van personen met dementie meten. Hiervoor doen we beroep op het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. De familiebevraging door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg zal volledig online verlopen.

Tijdlijn

Sinds maart 2024 zijn er vrijwilligers op pad om enquêtes af te nemen.  Ook na de zomer zullen we in een heel aantal woonzorgcentra bevragen en zoeken we nog extra vrijwilligers om enquêtes af te nemen. 

Partners 

  • Vlaamse Ouderenraad: Het advies- en inspraakorgaan van ouderen bij de Vlaamse regering. De vzw is een overlegplatform van diverse organisaties van en voor ouderen en streeft naar een sterk ouderenbeleid in Vlaanderen, over alle beleidsdomeinen heen. 
  • Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg: Het instituut heeft als doel om de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid in diverse sectoren van de Vlaamse gezondheidszorg en woonzorg transparant te maken en te verbeteren. 
  • Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: Het Expertisecentrum wil dementie in de samenleving op de agenda plaatsen om de kwaliteit van het leven van mensen met dementie en hun omgeving te behouden en te verbeteren. 
  • Vlaamse overheid: Departement Zorg 
  • Zorgnet-Icuro, VVSG, Vlozo: De drie koepels van de woonzorgcentra in Vlaanderen. 


Geïnteresseerd?

Wil je graag aan de slag als vrijwilliger? Meld je aan door je e-mailadres achter te laten. Dan contacteren we je na de zomer van 2024.
* verplicht veld